Hoe bereid ik mijn tuin voor richting de zomer?

 

Ruik jij dat ook? De lente is weer in het land! Dat betekent natuurlijk dat de donkere wolken verdwijnen en de dagen weer langer worden! De zon gaat opnieuw schijnen en alle bloemen en planten groeien en bloeien. Tijd om de mouwen op te stropen en je tuin onder handen te nemen dus! Maar waar begin je nu mee? Wanneer voer je welke taak uit? In dit overzicht vind je alle info om stap per stap je tuin in orde te brengen richting de zomermaanden.

April

Dit is het moment om het gras te maaien. Afhankelijk van de groei van je gazon, kan je dit één of twee keer per week doen. Let op voor je begint: ga op zoek naar kale plekken en zaai deze eventueel opnieuw in! Kijk zeker ook je grasmaaier eens na! Afhankelijk van het model, moet er misschien een onderdeel vervangen worden of voer je best een klein onderhoud uit.

Naast het gras is het ook het ideale moment om je planten te bemesten. In deze periode van het jaar nemen zowat alle planten water, mineralen en voedingsstoffen optimaal op. Een kleine tip voor mensen die klimop in hun tuin hebben: in principe kan je dit het hele jaar door snoeien, maar dit is de beste periode. De klimop zit namelijk in volle groei waardoor de haag na de snoei snel nieuwe takken zal vormen.

April is het ideale moment om je gras af te rijden en je planten te bemesten.

Mei

Om een goed verzorgd gazon te krijgen en te behouden, kan je in mei kunstmest op je gazon strooien. Je doet dit best op regelmatige tijdstippen en wanneer er regen voorspeld wordt. Fosfor in kunstmest zorgt ervoor dat de graswortels beter bestand zijn tegen onkruid.

Vanaf halverwege mei is er normaal geen nachtvorst meer. Je kan vanaf nu de zaden van planten meteen in volle grond potten. Voorgezaaide planten kan je nu van binnen naar buiten halen, de planten mogen de grond in.

Jammer genoeg steekt ook onkruid in deze periode de kop op. Er is geen methode om alle soorten onkruid meteen kwijt te raken. Wieden met de hand is hier nog altijd het beste, maar ook het meest intensief. Een minder intensieve optie is een onkruidbrander. Op die manier kan verhit je het onkruid een aantal seconden, waardoor de cellen van de plant barsten, de plant uitdroogt en bijgevolg sterft. Dit moet je na een aantal weken herhalen om ervoor te zorgen dat het onkruid helemaal verdwijnt. 

Onkruid wieden met de hand is het meest effectief.

Juni

Na de langste dag van het jaar, 21 juni, krijgen planten een nieuwe groei-impuls. In deze periode van het jaar kan het al behoorlijk warm zijn en hebben de planten wat extra water nodig. Het is een stuk effectiever om één of twee keer per week, afhankelijk van het weer, je planten uitvoerig water te geven dan elke dag een klein beetje. Op die manier krijgen ze voldoende water, ook de onderkant van de wortels.

Wanneer je het gras maait, kan het ook nuttig zijn om wat maaisel verspreid over het gazon te laten liggen. Kort grasmaaisel dient als mulchlaag. Die beschermt de bodem tegen de warmte voorkomt zo uitdroging. 

Geef planten één of twee keer per week uitvoerig water in plaats van elke dag een klein beetje.

Besluit

Met deze tips bereid jij je gazon voor richting de zomer! Wacht niet te lang meer om je planten te bemesten, je gazon op regelmatige basis af te rijden en wanneer het wat warmer wordt in juni om hier en daar je planten voldoende water te geven. Het gras zal deze keer zeker niet groener zijn aan de overkant!